Care sunt ingredientele nocive din produsele de manichiura și ce pot ele provoca

Postat de Tatiana 15.11.2024 0 Comentarii

     Industria manichiurii tehnice se dezvoltă foarte rapid în ultimii 10 ani și apar mereu produse noi, texturi noi, tehnologii noi și producători noi. Dezvoltarea este mereu benefică pentru că aduce noi calități ale produselor și se poate avea mai multă claritate în modul în care acționează unele ingrediente pe termen lung asupra asigurării sănătății oamenilor care le folosesc și al mediului în general.

     Industria manichiurii este una dintre cele mai noi apărute ramuri din toată industria frumuseții, în comparație cu cea a machiajului și a părului. Industria noastră a început cu adevărat să crească începând cu anul 1920, când oja roșie a devenit un semn al eleganței și al rafinamentului. Abia din 1970 a început să apară manichiura tehnică făcută cu acril și, doar prin anii '90, a apărut și sistemul de gel. Fiind o tehnologie pionier, evident că s-au încercat toate combinațiile posibile și existente în fiecare dintre etapele sale de dezvoltare. Orice industrie aflată la început de drum are costuri foarte mari pentru că este un câmp imens de posibilități și ingrediente de explorat.

 

     Producătorii de produse mereu au avut ca scop să creeze produse cât se poate de sigure în folosire, și anume din această cauză în UE și în alte țări există organizații care acreditează și certifică formula chimică a produselor. Dacă e să vorbim despre spațiul european în care ne aflăm, atunci această organizație este Portalul Cosmetic European, unde trebuie să fie înregistrat fiecare producător și produsele sale care au activitate în spațiul UE.
 

     Dragile mele, scopul acestui articol este să aduc mai multă claritate, mai multe cunoștințe și nicidecum să sădesc frica față de produse și mai ales față de manichiura tehnică sau manichiura cu ojă semipermanentă. Faptul că există ingrediente toxice nu înseamnă că toate produsele sunt de calitate inferioară și pot produce rău.

 

     Acest articol este pentru ca să înțelegem, în calitate de tehnicieni și profesioniști, cum să alegem produsele calitative și sigure în folosire, atât pentru cliente, cât și pentru noi, căci anume noi suntem cele care ne expunem foarte mult la tot ce folosim într-un serviciu de manichiură.
 

      Înainte să vă descriu fiecare ingredient și ce impact asupra sănătății poate avea, vreau să precizez că studiile spun despre acest impact că are o anumită probabilitate, dacă expunerea este una destul de mare și nu este neapărat o regulă!
Primele 3 din listă sunt cele mai toxice ingrediente și sunt denumite ca Toxic Trio, care mai apoi sunt urmate de altele 2 și au fost denumite ca Toxic 5, până când lista a crescut la numărul 15 ingrediente cosmetice pe care să le ocolim.

  1. DBP - Dibuthyl phtalate
    Ingredient adesea folosit în oje clasice și produse cosmetice. Este un plastifiant folosit pentru a preveni fisurarea și dezlipirea ojei de pe unghie. Plastifiantele s-au dovedit a fi cancerigene. Această substanță este de asemenea asociată cu cauzarea problemelor la ficat, rinichi și a sistemelor reproductive.
     
  2. Formaldehyde
    Acest ingredient este folosit pe post de conservant în gelurile UV. O substanță chimică care dă gelurilor acel miros puternic și cauzează reacții alergice, probleme respiratorii și iritații ale pielii. Formaldehida este demonstrată a fi un produs cancerigen.
     
  3. Toluene
    Acest ingredient ajută la suspendarea culorii și la crearea unei suprafețe uniforme a culorii. Toluenul nu a fost clasificat ca și ingredient cancerigen, dar a fost demonstrat ca ingredient ce afectează sistemul nervos central, cauzând stări de oboseală, amețeală și greață.
     
  4. Formaldehyde Resin
    Această substanță chimică adaugă strălucire și duritate produselor de manichiură. De asemenea, ajută gelul să adere mai bine cu unghia naturală. Rășina Formaldehidă este un alergen bine cunoscut și a fost demonstrat că poate cauza dermatită.
     
  5. Camphor
    Acest ingredient este folosit și pentru a adăuga mai multă strălucire și elasticitate gelurilor UV. Expunerea către o concentrație ridicată a acestui ingredient poate cauza iritații ale pielii, dureri de cap, amețeli și greață.
     
  6. Acetona
    Toxică doar pentru natură. O mică cantitate de acetonă poate cauza o iritație a pielii sau ochilor, dureri de cap, amețeli sau greață. Expunerea către cantități mari de acetonă poate cauza leșinul sau poate fi chiar fatală.
     
  7. Bisphenol A
    Această substanță chimică poate cauza multe tipuri de reacții alergice sau iritații ale ochilor și ale căilor respiratorii. Poate afecta inclusiv sistemul reproducător.
     
  8. Ethyl Tosylamide
    Este un plastifiant care ajută la creșterea nivelului de aderență și durabilitate. În timpul purtării gelului pe unghii, poate cauza iritații la nivelul pielii/ochilor sau disfuncții la nivel reproductiv. Acest ingredient este total interzis în producerea produselor de uz personal (inclusiv gelurile UV) în Europa, din cauza proprietăților și rezistenței sale la antibiotice.
     
  9. Glycol Ether
    Expunerea către acest ingredient poate cauza iritații la nivelul sistemului respirator, dureri de cap, greață, tulburarea temporară a corneei și iritații ale pielii. Poate fi dăunător pentru făt în timpul purtării sarcinii.
     
  10. Nonylphenol Ethoxylate
    Această substanță chimică poate cauza leziuni oculare și iritații ale pielii. Expunerea către acest ingredient poate cauza probleme hormonale.
     
  11. Parabeni
    Sunt folosiți pentru a preveni creșterea și dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și a mucegaiului din produsele cosmetice. Parabenii au fost asociați cu creșterea riscului de a avea probleme hormonale și reacții alergice.
     
  12. Styrene
    Este toxic doar pentru natură. El poate cauza dureri de cap, amețeli, greață și iritații la nivelul sistemului respirator. Styrene este asociat ca fiind un element ce cauzează iritații ale pielii.
     
  13. Sulfates
    Poate oxida și transforma în acid sulfuric, substanță corozivă. Expunerea la concentrații mari de sulfați poate cauza probleme cu plămânii sau dermatita.
     
  14. Triphenyl phosphate (TPHP)
    Este un plastifiant folosit pentru a îmbunătăți flexibilitatea și rezistența gelurilor UV. Expunerea către TPHP a fost asociată cu impact asupra sistemului endocrin și toxicitate la nivel reproductiv.
     
  15. Xylene
    Este un solvent folosit la crearea unei texturi mai lichide a gelurilor UV sau pentru ca gelul să aibă o textură uniformă. Xylene creează acel miros puternic al gelurilor și este o substanță alergică bine știută care poate cauza iritații la nivelul ochilor și pielii, dureri de cap, amețeli și greață.

     Aceasta este lista de ingrediente pe care noi toți trebuie să o cunoaștem și vreau să știți că UE are cele mai stricte reguli referitor la toxicitatea ingredientelor cosmetice și este foarte riguroasă în certificarea produselor.

 

     În concluzie, vreau să vă sugerez să fim atente la lista de ingrediente ale produselor și vreau să știți că aveți dreptul legal să cereți producătorilor formularele MSDS ale produselor sale (Manufacturers Safety Data Sheet), în care veți găsi o listă mai amplă a ingredientelor decât cele înscrise pe borcan. Nu sunt documente secrete și nu conțin formula chimică! Și dacă producătorul nu vrea să o prezinte sau nu o are, atunci vă sugerez să nu cumpărați produsele date, pentru că, dacă nu le are, este o mare probabilitate ca nu este înregistrat în Portalul Cosmetic European; aceste formulare sunt parte din procesul de înregistrare. Să nu uitați că este dreptul vostru și al fiecăreia dintre noi să cerem informație!

 

     Sper din suflet că am adus mai multă claritate cu acest articol referitor la compoziția chimică a produselor și să fie mai ușor să facem alegeri sănătoase toate noi împreună.

     Vă îmbrățișez,
     Tatiana!

 

Lasa un comentariu